Dansk Landskabspris 2017

Published date

Den 25. oktober 2017 havde Danske Landskabsarkitekter, i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder og Park- og Naturforvalterne, inviteret til uddeling af Dansk Landskabspris 2017.

En næsten fyldt biografsal på Nationalmuseet lagde scene til, da interesserede, branchefolk og presse skulle samles om prisuddelingen. Eftermiddagens konferencier Ane Cortzen, startede ud med en kort velkomst til de mange fremmødte.
Naser Khader (MF) var den første på talerstolen og lagde ud med, at fortælle om den stigende vigtighed af landskabsarkitekter i nutidens byudviklingsprojekter. Han lagde især vægt på de demokratiskabende egenskaber landskabsarkitekturen bringer med sig i dets indtræden i vores dagligdag. Med åbningstalen på plads, kunne de tre finalister præsenteres:

Friluftsbadet Vestre Fjordpark indstillet af Aalborg Kommune // GHB Landskabsarkitekter / Arkitekt Adept. Visionsoplæg af LiW planning

Rådmand Hans Henrik Henriksen, Aalborg Kommune, stod for præsentationen af ”Frilufteren”. Henriksen fremhævede, at man med dette projekt vil bringe naturen tilbage til byen – fokus er på de rekreative muligheder, et anlæg af denne art skal besidde. Med 110000 besøgende i løbet af sommeren, anser han Vestre Fjordpark som en stor succes, ligesom han har brugernes ord for denne betragtning. Borgerinddragelsen har været i højsædet fra projektets start, hvilket har skabt et resultat både han og brugerne er stolte af.

Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus i København // Schønherr / COBE / TRANSFORM

Sanne Slot Hansen fra Schønherr, præsenterede den næste nominerede: Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus. Forpladsen er et multifunktionelt byrum, der med sin inddeling af pladsen til mindre rum, skaber tryghed for brugerne og samtidig virker inkluderende. Igen har borgerinddragelsen været central for, at skabe en grøn plads i et urbant miljø, med masser af plads til mangfoldighed.

Ingeniør: Grontmij / Entreprenør: Malmos A/S / Bygherre: Københavns Kommune. 

Lindevangsparken på Frederiksberg // Marianne Levinsen Landskab

Dagens sidste præsentation blev bragt af landskabsarkitekt Marianne Levinsen, der står bag Lindevangsparken på Frederiksberg. Lindevangsparken er et revitaliseringsprojekt af den gamle park fra 1932, der skal bringe det urbane åndehullet op til dagens forventninger og standarder. Resultatet er en omfattende klimatilpasning i form af vandledning, der skal få bugt med oversvømmelsesproblemerne i det lavtliggende område. Foruden at agere have for de mange mennesker i de omkringliggende karreer, har projektet kastet en vandsløjfe af sig, der især skal opleves belyst efter mørkets frembrud.

Og vinderen er…

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) tog scenen for at kåre dette års vinder. Med sig havde hun en ros til landskabsarkitekter for deres evne til, at tænke langsigtet i deres planlægning – noget hun godt kunne efterspørge på den politiske scene en gang imellem… Hun er stolt af måden hvorpå danske landskabsarkitekter er fanebærere, ja nærmest ambassadører for, hvordan landskabsarkitektur bør udføres internationalt. Resultatet er landskabsarkitektur der er med til at forbedre borgernes hverdagsliv – ikke bare de næste fem år, men i lang tid fremover.

Vinderen af Landskabsprisen 2017 er… Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus!

Jurymedlem Bo Holm-Nielsen, landskabsarkitekt MDL og partner i ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, uddyber kåringen af forpladsen:

”Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus er på fineste vis et multifunktionelt byrum, der både rummer opholdsmuligheder og aktivitetsområder samtidig med at det opfylder nutidens tilgængelighedskrav. Den rumskabende beplantning giver nicher, der tillader trygt ophold. Forpladsens terrasser og bede er sammentænkt med et LAR-anlæg der både arbejder med nedsivning og forsinkelse. Forplads til kulturhus Nordvest er et moderne anlæg, der slår på klassiske dyder.”

Efter kåringen fulgte en spændende paneldebat, med overskriften "Nyt liv til offentlige by- og landskabsmiljøer". Her førte Cortzen ordet, mens publikum kunne komme med spørgsmål til et skarpt panel bestående af Ellen Braae, professor, landskabsarkitekt fra Københavns Universitet, Helle Juul, arkitekt og partner Juul og Frost Arkitekter samt Jon Stephensen, teaterdirektør Avenue-T og arkitekt. Svære spørgsmål blev rejst, og der var en livlig debat med deltagelse fra salen. Vi samledes alle til et glas bobler og en snack, til en snak om dagens mange indtryk og fejring af landskabsarkitekturen.

Stort tillykke til Schønherr, COBE og TRANSFORM, og et stort bifald til de øvrige finalister. Danske Landskabsarkitekter takker for den store interesse og det flotte fremmøde, og håber at alle har haft en dejlig eftermiddag. Vi glæder os til at se jer igen næste gang.

Læs pressemeddelelsen her

Se flere fotos fra prisuddelingen her

Se film fra prisuddelingen på vores YouTube-kanal

Tekst: Frederik Alexander Guntofte, DL studentermedhjælp.
Foto: Landskabsarkitekterne Peter Laust Hønneche fra COBE og Sanne Slot Hansen fra Schønherr (i midten) modtog på vegne af teamet bag Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus i København i går Dansk Landskabspris 2017. Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) overrakte prisen. Fotograf: Astrid Maria Busse Rasmussen.