Beretning fra Odense Kommunes Arkitekturråd 2024 v/Susanne Renée Grunkin
AKTUELT / 19.03.25

Repræsentanter fra arkitekturrådet og Odense Kommune ved Oluf Bagers Plads i forbindelse med rundtur i bymidten.
Som optakt til Danske Landskabsarkitekters generalforsamling, bringer vi et udvalg af de mange beretninger, som er med i Kureren 2024-25. Læs med når Odense Kommunes Arkitekturråd beretter om sidste års aktiviteter
v/ Susanne Grunkin, landskabsarkitekt MDL, Senior Kreativ leder Arkitema, medlem af Odense Arkitekturråd
Rådets formål
Odense Kommunes Arkitekturråd skal med anbefalinger om god arkitektur og byudvikling bidrage til, at der fortsat er fokus på at sikre kvalitet i byplanlægningen. Rådet skal understøtte By- og Kulturforvaltningens arbejde og de politiske beslutninger. Dertil skal rådet understøtte en helhedstænkning i byplanlægningen og bidrage til en merværdi i byens udvikling til glæde for byens borgere.
Temaer drøftet i 2024
Odense Kommune fortsætter deres indsats for at byplanlægning, arkitektur og landskabsarkitektur stadigt skal gøre Odense bedre. Og det ser ud til lykkes. I 2024 vandt Odense kommune Byplanprisen for udviklingsprojektet ”Fra Gade til By”, som efter mere end 10 års udvikling nu er fuldendt.
Læs også: Odense Kommune vinder Byplanprisen 2024 for “Fra Gade til By”
Der er fortsat store byudviklingsprojekter i gang, ikke mindst ’Fremtidens Vollsmose’, ’Banebyen’ og ’ Bydelsudviklingsplan for Odense Indre havn’ som alle har været på arkitekturrådets dagsorden i 2024.
Dertil har også ’Klima og kvalitet i Odenses Byudvikling – en bygherreguide’ været drøftet. Guiden er et pilotprojekt under Plan22+ og igennem dette støttet af Realdania. For vi landskabsarkitekter er f.eks. temaet ”Mere og bedre bynatur” med et af principperne: Bevar og forbedre eksisterende natur – bevar særligt eksisterende træer, særligt store/gamle træer, værd at hæfte sig ved. Andre relevante temaer som klima, varmeøer og overflader samt vind og mikroklima er også at finde og kan inspirere til at løfte ambitionsniveauet for et minimalt klimaaftryk i byggeriet samtidig med at sikre høj arkitektonisk kvalitet i byudviklingen.
Fra råd til stadsarkitekt
Med 2024 afsluttes hermed Danske Landskabsarkitekters repræsentation i Odense Arkitekturråd, da rådet for nu er nedlagt mens beslutningen om at Odense Kommune vil ansætte en stadsarkitekt i 2025 bliver båret videre. Dette har længe været et diskussionspunkt i Odense og rådet har også her givet sit bidrag ved at reflektere over fordele og ulemper ved henholdsvis et arkitekturråd og en stadsarkitekt.
Arkitekturpris
I 2024 ønskede Odense Kommune igen at uddele årets arkitekturpris. Danske Landskabsarkitekter var repræsenteret i juryen. I år skulle juryen vurdere de indstillede projekter ud fra dogmet ’den gode arkitektur, som vi ønsker at se mere af i Odense’.
Det blev til hædrende omtale til Byfællesskabet, der er en lille klynge bestående af ni boliger i den omdannede Thomas B. Thriges Gade, hvor også det smukke udemiljø Rosenhaven er blevet til et særligt sted i byen. Men selve præmieringen går til Oluf Bagers Plads, som juryen kaldte »en entydig arkitektonisk perle«:
Oluf Bagers Plads består af to nye byhuse opført som en del af Realdania By & Bygs arbejde med eksperimenterende nybyggeri og udvikling af byer for fremtiden. Det er Praksis Arkitekter, der har været arkitekter på projektet inklusive den elegante klinkebelagte plads foran.
Det var en ære at få lov til at være medvært ved det festlige arrangement for prisuddelingen af prisen sammen med rådmand Søren Windell. Og i min tale forud for selve overrækkelsen fik jeg anledning til at sige:
Odense er på vej et godt sted hen. Hvis man ikke allerede var det før, så kan man meget let nu blive forelsket i byen.
For jer, der har den daglige gang i byen, har I oplevet den gennemgribende transformation som en gradvis og systematisk ændring over lang tid, hvor helt nye strukturer og typer af bygninger og nyt byliv er kommet til.
For os besøgende føles det som en dramatisk forvandling: Odense er blevet en storby. Byen er ændret, men er stadig sig selv – en endnu bedre version af sig selv.
Men Odense er også uperfekt. Perfekte byer er som perfekte mennesker. Perfektion kan virke overfladisk eller unaturlig. Det kan skabe distance eller fremmedgørelse.
I den uperfekte by derimod, er der resonans – en invitation til nytænkning, idéer og ambitioner om at gøre byen bedre.
En bys skønhed ligger ikke i perfektionen, men i dens dynamik.
Odense er dynamisk, – byen påvirker og inspirerer alle, der interagerer med den. Vi har hele tiden noget at arbejde med – og arbejde for.
Tak til Odense kommune for at se behovet for at Danske Landskabsarkitekter var repræsenteret i arkitekturrådet, som i alt eksisterede fra 2019-2024.
Læs også hele DLs årsberetning her
Læs mere
Nyt arkitekturråd skal bidrage til at styrke arkitektonisk… – odense.dk
En cykelbro, et landsted og »en entydig arkitektonisk perle«: Se fotos af de præmierede på Arkitekturens Dag – byrummonitor.dk
Arkitekturpris Odense 2024: Her er vinderen – odense.dk
Følg processen om udviklingen af Odense indre havn – odense.dk
Udviklingsplan – Fremtidens Vollsmose – fremtidensvollsmose.dk
bygherreguide-2024-1.pdf – niras.dk

Søren Windell, Rådmand, By- og Kulturforvaltningen og Susanne Grunkin, Landskabsarkitekt MDL, Odense Arkitekturråd ved uddelingen af årets arkitekturpris i Odense Kommune på Arkitekturens Dag 7. oktober 2024.
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere