Beretning fra Tænketanken v/ Sonja Poll m.fl.
AKTUELT / 08.03.21

Foto: Måneporten ved Stokkerup Have af landskabsarkitekt C Th. Sørensen - et landmark på Strandvejen. Fotograf: Susanne Renée Grunkin
Som optakt til launch af Danske Landskabsarkitekters årsberetning, der udkommer til marts, bringer vi et udvalg af de mange beretninger som er med i Kureren. Læs med når Tænketanken beretter
Landskabsarkitekternes Tænketank har eksisteret siden 2010. Ideen er, at have et forum for løbende diskussioner med mulighed for at byde ind med faglige vurderinger så vel i den offentlige, som i den interne debat.
Tænketankens medlemmer udpeges eller godkendes af bestyrelsen.
Medlemmerne repræsenterer bredden i faget og blandt foreningens medlemmer.
I øjeblikket er vi: Lea Nørgård, Stine Bærentzen, Sonja Poll, Henning Looft, Jeremy Dennis, John Norrie, Knud W. Ø. Larsen og Torben Dam.
Det har været et lidt Corona-stille år. De væsentligste emner har været:
DL år 2025 – behov og relevans
Hvad skal DL stå for, og hvordan kan DL være et naturligt valg for unge landskabsarkitekter?
Vi mener, at de unge melder sig ind, og forbliver i DL, hvis de oplever, at der sker noget, som de kan bruge i deres arbejdsliv. Igennem Nyhedsbrevet har vi opfordret, i særlig grad de nyligt uddannede, til at komme med forslag til emner for uformelle møder. (På begge sider af Storebælt!)
Bestyrelsens nye tiltag: ”Hvad ved jeg….” kunne meget godt bruges i denne forbindelse.
Kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) og Det Særlige Bygningssyn (DSB)
Tænketanken mødtes for godt 3 år siden med SLKS’ Center for Kulturarv, som er den enhed der arbejder med fredninger og som er sekretariat for DSB. Vi har foreslået at gentage mødet, for at undersøge om vi generelt kan forbedre kontakten. Mødet vil grundet Corona først kunne afholdes forår/sommer 2021. Vi har desuden foreslået Kulturministeriet og Center for Enhed at deres hjemmesidebeskrivelse af DSB også indikerer, at det udover bygninger og deres omgivelser også er muligt at frede selvstændige landskabsarkitektoniske værker. Forslaget er delvis efterkommet.
DL’s repræsentant i DSB Jens Hendeliowitz har i samarbejde med foreningen By og Land udarbejdet et forslag til ”Faglige retningslinjer for fredning af selvstændige landskabsarkitektoniske værker, bygningsnære omgivelser samt pleje/vedligeholdelse” som Tænketanken har fået mulighed for at kommentere.
Høringssvar
I samarbejde med DL´s styrelse udarbejder vi høringssvar med vægt på den særlige landskabsfaglige ekspertise. Der er i år kun indsendt 1 høringssvar.
Landskabsarkitektur-kritik
Vi har prøvet at finde frem til en teoretisk fremgangsmåde. En slags guide til kritik-metoder måske. Men debatten sander til, når vi nærmer os den internt faglige kritik og bedømmelse af kollegers arbejder.
Meget forenklet er vi nået til, at den kritik, som kommer fra hjertet, er den man kan forholde sig til og danne sig en holdning ud fra.
Heldigvis er der efterhånden mere interesse og større forståelse i den offentlige debat: Karsten Ifversen skrev sidste sommer om ”Naturen i byen”. Søren Ryge deler sine iagttagelser med os, så andre end landskabsarkitekter bliver opmærksomme. Og Steen Estvad Petersen er meget klar og tydelig i sine artikler i ”Den forstenede skov”.
Vi mener ikke, vi kan komme videre med emnet nu.
Træer og deres etablering, vækst og udvikling.
Til trods for at der hvert år plantes mange træer i byerne, er træernes levetid tilsyneladende ikke ret lang, og deres udvikling går allerede efter få år i stå eller bliver præget af misvækst. Der er gennem mange år opnået stor viden og erfaring med trædyrkning, så manglende viden kan ikke være årsagen.
Vi vil i 2021 drøfte, om det skyldes nogle underliggende faktorer, og hvad vi fra DL evt. kan gøre for at opnå større succes med træplantninger. Henning Looft, (fra Tænketanken) er i 2021 begyndt en artikelserie i Grønt Miljø om Planteanvendelse i praksis. Tænketanken vil lejlighedsvist fungere som sparringspartnere for temaer og indhold.
Biodiversitet – er det altid det eneste ene?
Emnet er højaktuelt og nødvendigt. Og der er gode tiltag i den offentlige debat. Men det bliver let for ensidigt og et spørgsmål om for og imod. Vi vil hellere søge et både og – og et samarbejde mellem de forskellige involverede faggrupper, så vores synspunkter kan blive nyttige i sammenhængen.
Oplevelse af natur er et væsentligt behov for mennesker, men det er den æstetiske oplevelse også. Begge dele sammen med en mængde andre forhold er nødvendige elementer i vores udearealer. Det er i grunden det, vores fag handler om.
Emnet fortsætter. Vi søger at nå frem til en konklusion og et oplæg til handling.
Måneporten
Den opfordring til renovering af Måneporten, som vi, sammen med bestyrelsen, indsendte til Naturstyrelsen for et år siden, har netop nu resulteret i et afsat beløb på Naturstyrelsens budget og ønske om et samarbejde om renoveringen.
Fra DL’s side følger vi sagen op og søger fondsstøtte til det nødvendige restbeløb.
Psst! Har du lyst til at være med i Tænketanken? Kontakt via DL’s sekretariat.
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere