Beretning fra Tænketankudvalget v/Sonja Poll med flere
AKTUELT / 08.03.22

Foranlediget af Hernings Kommunes planer om at fælde en række af de gamle egetræer på H.P. Hansens Vej i kommunen, har Landskabsarkitekters Tænketank været på besigtigelse. Her ses de gamle egetræer på H.P. Hansens Vej i selskab med medlemmer af Tænketanken Sonja Poll og Stine Bærentzen. Foto: John Norrie
Som optakt til launch af Danske Landskabsarkitekters årsberetning, der udkommer til marts, bringer vi et udvalg af de mange beretninger, som er med i Kureren. Læs med når Landskabsarkitekternes Tænketank beretter
Tænketankens medlemmer udpeges eller godkendes af bestyrelsen. Medlemmerne repræsenterer bredden i faget og blandt foreningens medlemmer.
Ideen er, at have et forum for løbende diskussioner med mulighed for at byde ind med faglige vurderinger så vel i den offentlige, som i den interne debat.
I øjeblikket er vi: Lea Nørgård, Stine Bærentzen, Sonja Poll, Henning Looft, Jeremy Dennis, John Norrie, Knud W. Ø. Larsen og Torben Dam.
Kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) og Det Særlige Bygningssyn (DSB)
Tænketanken har afgivet en række fredningshøringer, bl.a. om Sonja Polls have, Kildeskovshallen og Nyholm og er pt. i gang med en række høringer om fredninger af haver til fredningsforeslåede privathuse fra perioden 1920 – 1940. Tænketanken har fået sat et møde op i slutningen af marts 2022 med Slots og Kulturstyrelsen, hvor et gennemgående emne vil være mangelfulde landskabsbeskrivelser af fredningsforslag til bygninger og deres nære omgivelser.
Niveaufri adgang til vore kirker
Begrundelsen for at tage emnet op er et nyt rampeanlæg til en gammel kirke, der mildt sagt ser besynderligt ud. Normalt er der knyttet kirkegårdskonsulenter til større ændringer på kirkegårde, som fældning af større træer eller ændring af kirkegårdens hegning, men adgange og stier, herunder etablering af niveaufrie adgange og kvaliteten heraf, er alene menighedsrådenes ansvar. Vi har taget en uformel kontakt til Foreningen for Kirkegårdskultur for evt. at tage emnet op i fællesskab. Det vil være på dagsordenen i 2022 med plan om at kontakte relevante myndigheder for at sikre en høj kvalitet af disse meget ofte, meget sårbare elementer.
Nye plantninger og deres vækst
Emnet har været drøftet, fordi vi mener, det er en kerneopgave for landskabsarkitekter. Men realiteten er, at man alt for ofte ser plantninger, der ikke kommer i god vækst og ikke udvikler sig som forventeligt. Henning Looft, som er medlem af tænketanken skriver om emnet i Grønt Miljø og har planer om en bogudgivelse af artiklerne med titlen. ”Planteanvendelse i praksis.” Tænketanken følger artiklerne, debatterer indholdet og kommer med ideer.
Biodiversitet – er det altid det eneste ene?
Emnet har været belastet af endnu et corona-år. Vi søger kontakt til DGNB og Green Citys og søger at nå frem til en konklusion og et oplæg til handling.
Måneporten
Sidste år ved denne tid afsatte Naturstyrelsen, bl.a. på vores kraftige opfordring, et beløb til renovering af Måneporten. Vi har haft møder på stedet med Styrelsens ansvarlige medarbejdere og aftalt arbejdsgangen. Det afsatte beløb er nu brugt til genopbygning af tørmurene, og katastrofen er afværget.
Foreningen BY og Land overvejer at rejse fredningssag og derefter søge fondsmidler til den genopretning, der stadig resterer.
Landskabsprojekter i Søværnets regis
I forbindelse med forskellige fredningsprojekter er vi blevet opmærksomme på, at på adskillige projekter fra landskabsarkitekter, udarbejdet for Søværnet, er tegningshovedet udskiftet til Søværnets eget og ophavsmanden dermed glemt. I en tid, hvor militæret afgiver mange af sine arealer, forekommer emnet os aktuelt af mange faglige grunde, og vi tænker at dykke dybere ned i arkiverne.
Kontakt til bestyrelsen
For at koordinere arbejdet bedst muligt, har vi senest aftalt med bestyrelsen, at formanden er med til et af årets tænketank-møder, og at bestyrelsen modtager vores mødekalender, så de øvrige bestyrelsesmedlemmer kan melde sig til vores møder, når det kan passe dem.
Nyheder

Plads til sammenhæng – Sundstrup Havn, Viborg / ArkPlan Landskabsarkitekter
Læs mere