IFLA Europes Generalforsamling 2015
AKTUELT / 05.11.15

Is there such thing as an European landscape?
I oktober løb IFLA Europes Generalforsamling 2015 af stablen med det overordnede tema ‘Landscape archetype, lessons for the future’.
Blandt 30 lande var Danske Landskabsarkitekters international delegat, Anja Boserup Qvist, og bestyrelsesmedlem, Elzélina Van Melle, repræsentanter for Danmark i Palace de la Independencia i Lissabon.
Du kan læse et resumé fra dagene her:
Af bestyrelsesmedlem, Elzélina Van Melle, og international delegat, Anja Boserup Qvist:
Den17.-18. oktober blev IFLA Europes Generalforsamling 2015 afholdt i Lissabon, Portugal. I forbindelse med generalforsamlingen blev der, fredag den 16. oktober, afholdt en konference med temaet ‘Landscape archetype, lessons for the future’.
Danske Landskabsarkitekters internationale delegat, Anja Boserup Qvist, og bestyrelsesmedlem, Elzélina Van Melle, var i år med som repræsentanter for Danmark.
Med spørgsmålet ‘Is there such thing as an European landscape’ blev konferencedagen startet med et oplæg af historiker J. Maderuelo om ‘Det europæiske landskab som arketype’.
Generalforsamlingen startede med præsentationer fra de enkelte deltagerlande, som talte kort om emnet ‘Landscape archetypes’. Sidste år blev der indført ultra-korte ‘Pecha-kucha-præsentationer’ om et specifikt emne.
Sidste år var emnet ‘Landskab og Demokrati’ og oplæggene er nu blevet til en bog, som samler op på landenes erfaringer med emnet. (Bogen ligger hos DL og kan lånes, hvis nogen har interesse i at se den.)
Dette års Pecha-kucha-præsentationer vil tilsvarende blive samlet i en bog, som udgives næste år. Årsbogen er en nyt tiltag, som skal synliggøre landskabsarkitektfagets erfaringer og holdninger til et specifikt emne. Årsbogen er udtryk for at organisationen nu har mere ro til at producerer bøger mm, som kan være med til at synliggøre vores fag.
Se også liveoptagelser fra alle Pecha-kucha-præsentationerne i Lissabon: Is there such thing as an European landscape?
De følgende to dages møder viste, at IFLA Europe generelt har fået styr på struktur, kommunikation og økonomi. Den europæiske del af IFLA arbejder hårdt på at promovere vores fag indenfor praktiserende- og uddannelsesområdet. Der er velfungerende arbejdsgrupper, som understøtter bestyrelsens ‘actionplan’ og ambition om at skabe større synlighed og anerkendelse omkring landskabsarkitektfaget.
Der arbejdes på at formulere et ‘Charter of the European Landscape Architect’ (CELA), et CSR-dokument, og der arbejdes på at skabe en stærkere sammenhæng mellem medlemmerne ved projekter som Members Database og Professional Mouvement Between Associations . Disse initiativer har til formål at lette kontakten mellem IFLA Europes medlemmer og har til formål at assistere landskabsarkitekterne med at blive medlem af et nyt lands forening, når man flytter til udlandet inden for IFLA Europe-regionen. Så husk at indskrive dig i IFLA Europe Member Database og dermed brande din virksomhed i udlandet!
Udover administrative opgaver og workshops omkring ovenstående emner, blev der igen i år udarbejdet en resolution om årets tema ‘Learning from landscapes’. Resolutionen er et fælles dokument som underskrives af samtlige deltagende lande. Resolutionen udtrykker en fælles europæisk holdning til et årets emne og skal bruges til at synliggøre faget overfor andre faggrupper og beslutningstagere.
IFLA arbejder også for at holde tæt kontakt med Europarådet (CoE) samt for at styrke et langsigtet samarbejder med andre europæiske organisationer som ECLAS, ICOMOS og UNESCO. Det blev blandt andet markeret med uddelingen af IFLA Eu 2015 Award som gik til UNESCO. Planteskolen Van Berk fik en anerkendelse for at have sponseret IFLA Eu de sidste ni år.
Der var i år valg til bestyrelsen i IFLA Eu. I den forbindelse blev danske Anja Boserup Qvist valgt ind som Secratery General, Tony Willams fra Irland blev ny præsident, Emilia Weckman fra Finland blev Vice President Education og Herman Gunnlaugsson fra Island blev valgt ind som Vice President Professionel Practice.
Se flere billeder fra den danske delegations deltagelse på DL’s Facebook-profil.
Foto: Udover møder var deltagerne på flere ekskursioner. Her ses den islandske delegat i Calouste Gulbenkian Foundations have i Gulbenkian-parken i Lissabon. Haven er tegnet af den portugisiske landskabsarkitekt Gonçalo Ribeiro Telles i 1969. Gonçalo Ribeiro Telles blev i år hædret med IFLA Europes æresmedlemspris. Fotograf: Elzélina Van Melle
Nyheder

Plads til sammenhæng – Sundstrup Havn, Viborg / ArkPlan Landskabsarkitekter
Læs mere