Læs DL's formands debatindlæg i Weekendavisen
AKTUELT / 16.06.16

Skarpt debatindlæg om planlov, faglighed og de danske kyster fra Danske Landskabsarkitekters formand Susanne Renee Grunkin i Weekendavisen den 10. juni
Af Susanne Renée Grunkin, landskabsarkitekt MDL, Danske Landskabsarkitekters formand
LANDSKABER
Det er på alle måder vel undt, at flere egne i Danmark får mulighed for at opnå fornyet liv og vækst, ligesom flere kan komme og nyde egnenes landskabelige herlighedsværdier. Det er tilfældet med to kystlandskaber, et ved nordøstkysten på Als i Sønderborg Kommune samt et i det Sydfynske Øhav i Svendborg Kommune.
Begge steder kan nu se frem mod en ny fremtid som henholdsvist ressort og center, ligesom begge har potentialer til at tiltrække internationale turister. Forventningen er, at Nordals Ferieresort på Als vil tiltrække 560.000 gæster om året eller lidt over 10.000 om ugen i gennemsnit. Det sydfynske oplevelsescenter ved Christiansminde forventes at trække 5000 flere turister til om året de første tre år og derefter 10.000 flere. Imponerende.
Det indebærer, at et uforstyrret, mennesketomt mosaiklandskab i lille skala på Als fremover skal optage et markant øget brugstryk og nyt byggeri i stor skala. Ved Svendborg skal et mere bynært og autentisk kystkulturmiljø omkring et ældre badehotel, lægge ryg til en del flere sko. Her er det over for pressen dog understreget, at den foreliggende skitse af øhavscentret ikke viser selve projektet men blot illustrerer idéerne.
Regeringen har stillet som forudsætning, at byggerierne er i samspil med landskabet. Hvad betyder det, hvordan sikrer vi det og hvem sikrer det? Det har vi endnu til gode at få klarhed over.
Er projektet i samspil, hvis man indkapsler hele området i grå belægning midt i alt det grønne, sådan som det fremgår af skitsen? Hvis bebyggelsen står i kontrast til den lokale identitet? Hvis man etablerer en stor bræmme af parkererede biler, der skaber en uskøn barriere i forhold til byen bagved? Og ikke mindst, hvis vi almindelige borgere føler os uvelkomne, når man på trods af offentlig adgang, skal løbe spidsrod langs kysten mellem forskellige udlejningsfaciliteter samt boblebade, isbad og kunstige laguner, der kan benyttes mod gebyr?
Der hviler dog et interessant men tungt ansvar på det projektteam, der skal udvikle skitsen og realisere projektet. Ud over mange andre kompetencer bør de også have den faglighed, der skal sikre balancen mellem benyttelse og beskyttelse af kystlandskaberne, mellem naturværdier og kommercielle hensyn.
Der hviler også et interessant, men tungt ansvar hos myndighederne, der skal føre tilsyn med, at området bliver udviklet med den landskabelige integritet, der er nødvendig for at bevare det autentiske kystkulturmiljø. De skal også føre tilsyn med, at almenheden fortsat føler sig velkommen langs dén kyststrækning, som gennem mange, mange år har været et yndet rekreativt opholdssted for Svendborg bys borgere.
Og hvad er i øvrigt den forventede levetid for centret? Badehotellet har allerede stået der i 135 år, og det fremstår i dag med autencitet og formidler fortællingen om livet ved de danske kyster. Hvordan mon det nye center ser ud om 135 år?
Både i Svendborg og Sønderborg har kommunerne klogt nok sikret sig, at en landskabsanalyse skal danne fundamentet for den konkrete udarbejdelse af projekterne og de medfølgende indgreb i landskabet. Men igen, fagligt tilsyn er afgørende for, at landskabsanalysen reelt bliver en værdi man tilføjer udviklingsprocessen.
Et helt andet sted i landet, nemlig ved Rubjerg Knude Fyr, er et af Realdania projekterne i »Stedet Tæller« kampagnen netop blevet åbnet for offentligheden. Det er ganske vist i mindre skala, men det beviser, at vi godt kan skabe projekter med stor integritet. Det peger på, hvad der er vigtigt for kystudviklingen: viden om natur og landskabsudvikling, viden om gode vækst- og levemiljøer for planter, dyr og mennesker, viden om biodiversitet, viden om klima- og bæredygtige løsninger kombineret med et blik for den større skala i forhold til helhed og sammenhæng.
Illustrationen i Weekendavisen er af Charlotte Pardi
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere