Landskabsarkitekter i Aarhus er også interessererede i BIM
AKTUELT / 17.03.16

7. marts afholdte Danske Landskabsarkitekter, Akademisk Arkitektforening, LAND Software og BIM Equity gå-hjem-møde om BIM for landskabsarkitekter i Aarhus.
7. marts afholdte Danske Landskabsarkitekter, Akademisk Arkitektforening, LAND Software og BIM Equity gå-hjem-møde om BIM for landskabsarkitekter i Aarhus. Schønherr stillede lokaler til rådighed, og der var brug for pladsen til det fuldt bookede arrangement, der trak over 30 landskabsarkitekter fra Aarhus og omegn.
Aktørerne i byggebranchen har – i større eller mindre omfang – taget BIM til sig. For ikke at komme bagud i den digitale udvikling, er det afgørende at landskabsarkitekter også udvikler en BIM-strategi. BIM giver landskabsarkitekterne et bedre workflow gennem alle faser, hvilket resulterer i bedre processer, der fører til bedre projekter og bedre økonomiske rammer.
Generelt var de hovedparten af de fremmødte landskabsarkitekter til gå-hjem-mødet i Aarhus da også positive overfor BIM. En del fortalte, at de allerede i dag møder krav om BIM, men nævnte også at de ofte har svært ved at se meningen med BIM.
Kombinér det bedste fra flere verdener
Thomas Graabæk, partner og BIM-rådgiver i BIM Equity forklarede, at landskabsarkitekter med fordel kan anvende BIM til at skabe en grov terrænprofil i 3D og derefter lægge 2D-grafik ovenpå i BIM-programmet og hermed udnytte den indbyggede automatik, visualiseringsmulighederne og mængdeberegninger, der er en del af BIM. Han forklarede også, at balancen mellem 2D og 3D varierer fra projekt til projekt og afhænger blandt andet af projektets kompleksitet, økonomi og projektteamets krav til udveksling.
Derudover fortalte Thomas Graabæk, at hvis rådgiverne vælger det rigtige BIM-program får de det bedste fra flere verdener, idet det bliver muligt at samle fordelene fra AutoCAD, Illustrator og Sketchup i ét program, som ved ekstreme behov kan kobles til Rhino og Grasshopper.
LAND som plugin til Archicad
For at sikre det optimale og fejlminimerede samarbejde på de projekter, hvor flere faggrupper arbejder tæt sammen skal man benytte IFC-format til udveksling af modellerne. IFC er en forkortelse for Industry Foundation Classes og er det fælles fil-format, der gør det muligt at indsætte bygningsarkitektens hus i landskabsmodellen og visa versa, samtidig med at man sikrer, at alle relevante informationer og mængder følger med. Fil-formatet benyttes næsten som man kender X-ref’er fra AutoCAD, forklarede Thomas Graabæk endvidere.
Derudover var der godt nyt til de brugere af LAND, der ønsker at arbejde med BIM. Søren Ross fra LAND Software fortalte blandt andet hvordan kotering i 2D er det workflow som landskabsarkitekterne stadig savner i BIM. Den gode nyhed var at LAND Software arbejder aktivt på at udvikle LAND som plugin til ARCHICAD.
Stor tak til Schønherr for at lægge fine lokaler til arrangementet.
Foto fra arrangementet
Nyheder

Plads til kystsikring – Kystsikring og Strandbeskyttelse, Nørre Lyngby / NATOUR
Læs mere