Postkort til Fremtiden - en eksempelsamling til fremtidige generationer
AKTUELT / 28.02.22

Foto: Postkort til fremtiden
Arkitektskolen Aarhus har sendt en række Postkort til Fremtiden, med håbet om, at nogen gemmer disse postkort, og at fremtiden vil kigge tilbage og tænke, at vores samtid har handlet klogt i 2022 og frem
Af Katrina Wiberg, Associate Professor Cand.arch. MDL PhD, Arkitektskolen Aarhus
Postkort til Fremtiden er en visuel fortælling til fremtidige generationer om vores samtid og klimaændringer. Vi kan ikke præcist vide hvor meget eller hvor hurtigt havet stiger eller hyppighed og højder på kommende stormfloder. Dette vil, blandt andet, afhænge af hvad vi som mennesker sætter i værk i nærmeste fremtid. Det vi ved, er dog, hvilket terræn vi har, og hvor vi har placeret vores bygninger i vores samtid. Samtidig er der også en stor erfaringsbase fra historiske stormfloder.
I Postkort til Fremtiden er fokus på at sammenstille historisk viden om stormfloder og sætte det i spil med samtidens by og landskab; Hvor bygger vi? Bygger vi os til oversvømmelse? Og hvis ja – hvordan forholder vi os til det? Hvad vil fremtidige generationer sige til, at vi bygger os til oversvømmelsesrisiko mod bedre vidende? Postkortene er en hilsen til fremtiden om, at vi har stor viden i vores samtid – spørgsmålet er, hvordan vi får den sat i spil?
Postkort som format
Postkortet som format, er valgt, da det er en almen brugt formidlingsform af steder, hvor vi ikke nødvendigvis selv har været. Et format, som ofte bruges til visuelt at fortælle, om stedsspecifikke forhold og kvaliteter, og sendes som en hilsen til nogen vi holder af, hænges op eller gemmes som et kært minde.
Udvælgelse af kystbyer
I Postkort til Fremtiden zoomer vi ind på udsnit af 20 kystbyer med forskellige landskabelige karakteristika og forskellige bebyggelsesmønstre nær kysten. Undersøgelsen har fokuseret på at visualisere forholdet mellem nutidige terrænmæssige forhold sammen med bygninger og matrikler – uden kystsikring. Disse kort er herefter vist med viden om historiske stormfloders højder.
Udvælgelsen af de 20 casebyer er baseret på en række kriterier. I første omgang er der lavet en overordnet desktop research med screening af ca. 240 kystbebyggelser langs de danske kyster. Dette er herefter skåret ned til 20 udvalgte områder, der skal repræsentere forskellige landskaber, bystørrelser (og hermed forskellige økonomiske råderum), relationer til havet og stormflodsregioner. På disse kort er historiske stormfloder brugt som reference
De historiske stormfloder på postkortene er en superimposering af niveau over normalvandstand målt ved casebyens nærmeste målestation. Det er en spekulativ metode brugt til at vise højden af kendte stormflodshændelser i relation til nutidens bebyggelsers indplacering i terrænet. Historisk har der været væsentligt højere stormfloder. Data for disse er dog behæftet med større usikkerheder, hvorfor de er fravalgte i denne sammenhæng.
Læs mere om projektet her
Projektteamet består af Tom Nielsen, professor, Ph.d., Cand.arch // Katrina Wiberg, lektor (hovedforfatter og editor) – Ph.d., Cand.arch MDL // Sissel Sønderskov Rasmussen, videnskabelig assistent, Cand.arch MAA // Simone Stellô Stelsø Lauridsen, videnskabelig assistent, Cand.arch MAA // Studentermedhjælpere Trine Olesen og Julie Augusta Junge, Stud. cand.arch.
Postkort til Fremtiden indgår i forskningsprojektet Kystbyers løsningsmuligheder over tid, som er en del af et tværgående forskningsprojekt mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet (KU) samt Arkitektskolen Aarhus (AAA): Danske byers tilpasning til havvandsstigning – nye løsningsrum. Forsknings-laboratorium 1: Transformation, arkitektur og territorier.
Projektet er støttet af Realdania.
Bonusinfo: Glæd dig til Landskab nr. 4 der udkommer til juni. Her vil Katrina Wiberg udfolder emnet i en artikel om projektet.
Nyheder

Plads til kystsikring – Kystsikring og Strandbeskyttelse, Nørre Lyngby / NATOUR
Læs mere