Samarbejde og synlighed
AKTUELT / 12.03.15

Læs Karen Sejrs klumme fra Landskab nr. 1/2015 samt artikel i Licitationen "Det kreative giver merværdi"
Klumme til Landskab 15. januar 2015
Karen Sejr, formand Danske Landskabsarkitekter
”Kvalitet og forretning”, ”Målbar merværdi”, ”Klar tale” og ”Alliancer og kompetencer”. Bag disse overskrifter gemmer sig en række forslag der tilsammen skal løfte arkitektfaget – og forretningen – og dermed også landskabsarkitekters virke og gennemslagskraft.
Overskrifterne er et uddrag og stammer fra ”Arkitekternes Topmøde”, der blev afholdt i midten af november 2014. Her deltog hele tre fra DL’s bestyrelse Bo Holm-Nielsen, Lise Thorsager og undertegnede. Danske Arkitektvirksomheder var vært og i løbet af 24 timer diskuterede vi med kollegaer fra Akademisk Arkitektforening, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Danske Arkitektvirksomheder, Arkitektforbundet, Arkitektens Forlag og mange flere helt konkrete forslag til, hvordan man kan styrke arkitektfaget – herunder landskabsarkitekturen. Samlet var fagets hovedaktører – og dermed også Danske Landskabsarkitekter.
Der er stor vilje til samarbejde og en meget postitiv indstilling til at gøre noget i fællesskab. DL kan have stor fordel af et styrket samarbejde med arkitektfamiliens øvrige organisationer, da der er helt andre ressourcer til rådighed. Det gælder både økonomisk og personalemæssigt. Et mere formaliseret samarbejde åbner op for nogle muligheder, vi ikke tidligere har haft adgang til. Eksempelvis vil vi som en naturlig del af ”familien” være selvskrevne, når der skal laves politiske fremstød a la arkitekturpolitik.
I disse dage følges der op på topmødet, og arbejdet går for alvor i gang med at udvikle nye konkurrenceformer, arrangere et fremtidssymposium, formulere og finde midler til nye forskningsprojekter, og skabe et Videnscenter for Arkitektur og Velfærd, lave en eksempelsamling på projekter hvor der er skabt arkitektonisk merværdi, udmønte et kommunikationscharter – og ikke mindst få stablet en Arkitektur-galla på benene der ikke blot hylder værkerne men også den gode bygherre, bedste entreprenør og up-coming arkitekter/landskabsarkitekter.
DL’s bestyrelse har gennem de seneste år bl.a. arbejdet på at styrke samarbejdet med forskellige organisationer og foreninger der deler nogle af de samme interesser, mærkesager og drømme som os. Det er blevet til mange møder, udveksling af planer og idéer, og det er også blevet til konkrete samarbejder omkring studieture, priser, bøger og gå-hjem-møder. Nu ser det ud til, at devisen ”sammen er vi stærke” kan få et endnu bedre afsæt. Der ligger et stort arbejde forude for DL’s sekretariat og bestyrelse, og vi vil endnu engang minde vores medlemmer om, at frivillige kræfter altid er velkomne.
Et styrket samarbejde med landskabsarkitektfagets øvrige interessenter er med til at skærpe Danske Landskabsarkitekters profil og omdømme. Samarbejdet ligger derfor som en naturlig forlængelse af bestyrelsens øvrige arbejde. Det gælder f.eks. ”Synlighed” som er en anden vigtig brik i bestyrelsesarbejdet. Foreningen har i 2014 bidraget til bogudgivelsen Ny Agenda II, der gør status over de bedste danske landskabsprojekter gennem de sidste fem år. Bogen er et vigtigt ansigt udadtil og er med til at vise, ikke bare danske kollegaer men også udenlandske kollegaer og samarbejdspartnere, kvaliteten af den danske landskabsarkitektur.
Og endelig: På DL’s generalforsamling sidste år blev der afsat midler til at foreningen kunne få lavet en ny hjemmeside. Den blev en realitet i 2014, og DL fik i den forbindelse strammet sin grafiske identitet op og skærpet sin profil. Det lidt støvede foreningsagtige website er blevet en dynamisk platform, der viser omverdenen og vores medlemmer, hvem vi er, hvad vi kan, og hvad vi står for: Relevante og skarpe. En forening og et fag med plads til æstetik, poesi, bæredygtighed, fællesskab og mennesker.
Læs desuden: Det kreative giver merværdi – Karen Sejr udtaler sig i Licitationen d. 3. marts 2015
DOWNLOAD: licitationen_3_marts_ks.pdf (1296.3 Kb)
Foto: John Ehbrecht
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere