Stor interesse for BIM blandt landskabsarkitekter
AKTUELT / 17.12.15

Der var fuldt hus da Danske Landskabsarkitekter i samarbejde med BIM Equity arrangerede gå-hjem-møde om BIM for landskabsarkitekter
Der var fuldt hus hos BIM Equity på Strandlodsvej i København, da Danske Landskabsarkitekter var medarrangør på et gå-hjem møde om BIM (Building Information Modelling) for landskabsarkitekter. Eftermiddagen blev skudt i gang af Susanne Renée Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter og faglig leder af Landskab hos JJW Arkitekter.
BIM STYRKER LANDSKABSARKITEKTERNE
Aktørerne i byggebranchen har alle – i større eller mindre omfang – taget BIM til sig. For at kunne deltage i projektsamarbejde og for ikke at komme bagud i den digitale udvikling, er det vigtigt at landskabsarkitekter også anvender BIM som en naturlig del af deres arbejde.
Susanne Renée Grunkin mener, at BIM kan være med til styrke landskabsarkitekternes faglighed og konkurrencesituation på en række forskellige områder. På det strategiske niveau kan BIM udvide forretningsgrundlaget og bidrage til at (gen)erobre arbejdsområder som LAR-beregninger, jordberegninger, skygge- og vindanalyser. Derudover er der et uforløst potentiale i at automatisere mængdeberegninger samt indarbejde drift, pleje og vedligehold (D&V) på et tidligt tidspunkt i processen. Som årets for nyligt afholdte høstdebat om ”Drift som designparameter” viste, ligger der et kæmpe potentiale i netop at arbejde fokuseret med drift som et designparameter. BIM kan ligeledes medvirke til at udvikle landskabsarkitekters selvforståelse ganske enkelt ved at de begynder at arbejde i de samme programmer og dermed efter samme metode som arkitekter og ingeniører. På projekter, hvor landskabsarkitekturen er en del af et større byggeprojekt, sikrer BIM, at landskabsarkitekternes arbejde fra starten bliver tænkt med ind i projektet. Dette øger landskabsarkitekternes indflydelse i projektgruppen og de får alt andet lige lettere ved at argumentere for betydningen af deres bidrag. Dette imødekommer risikoen for at landskabsarkitekter bliver et ’ad-on’ til de mere bygningsorienterede kolleger. Derudover er BIM-kompetencer et selvstændigt konkurrenceparameter, som både bygherrer, rådgivere og entreprenører efterspørger.
HVAD ER BIM?
Efter Susanne Grunkins korte introduktion gennemgik Thomas Graabæk, partner og BIM-arkitekt hos BIM Equity, hvad BIM er. BIM kan defineres på mange forskellige måder og er både:
- et værktøj
- en prototype (Virtual Building)
- en lagerplads for data
- en udvekslingsplatform
- en informations-struktur
Hemmeligheden ved BIM er de intelligente objekter, man anvender til at modellere sine projekter med og som indeholder de data der er brug for gennem hele projektet.
Thomas Graabæk viste, hvordan man kan høste projektmæssige og økonomiske fordele ved at arbejde målrettet med BIM, og forklarede blandt andet, hvordan man etablerer det optimale BIM-work flow, der sikrer, at BIM giver resultater gennem projekts livscyklus – fra første idéskitse over projektering til drift og vedligehold.
En af de grundlæggende tanker i BIM Equitys tilgang til BIM er konceptet omkring Open BIM, der primært er et spørgsmål om at man benytter åbne filformater såsom IFC. Hermed arbejder alle rådgivere i den samme fil, hvorved man eliminerer mange af de uhensigtsmæssigheder, der opstår når rådgivere skal sammenkøre deres projektmateriale.
Efter en gennemgang af, hvordan landskabsarkitekter kan anvende BIM i deres projekter, afsluttede Thomas Graabæk sit oplæg med eksempler på hvordan BIG, JUUL | FROST Arkitekter og CG Jensen på hver deres måde høster fordelene ved BIM.
Thomas Graabæk overlod ordet til Søren Ross fra LAND Software, der startede med at bekendtgøre at BIM er kommet for at blive. Han løftede sløret for, at han har startet et pilotprojekt omkring udviklingen af programmet LAND som plug-in til BIM-programmet ARCHICAD.
Sidst på eftermiddagen var der en interessant diskussion omkring fordele og ulemper ved BIM, og om teknologien er parat til at opfylde landskabsarkitekternes behov. Det mente Thomas Graabæk at den er, men han ser også frem til samarbejdet med Søren Ross for yderligere at optimere BIM-værktøjerne for landskabsarkitekter.
AARHUS OG KØBENHAVN?
Danske Landskabsarkitekter er i gang med at arrangere et tilsvarende gå-hjem-møde i Aarhus i starten af det nye år, og såfremt der er interesse, holder vi endnu et møde i København til foråret.
Foto: Der var fuldt hus da Danske Landskabsarkitekter og BIM Equity arrangerede gå-hjem møde om BIM for landskabsarkitekter.
Nyheder

Plads til kystsikring – Kystsikring og Strandbeskyttelse, Nørre Lyngby / NATOUR
Læs mere