Arkitekter skaber nyt håb for landsbylivet
AKTUELT / 25.09.24
Illustration fra forslaget "Vandvindingen - landsbyens transformative rejse mod bæredygtighed", som har vundet 1. præmien i idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”. Af MAA Martin Sørensen og landskabsarkitekt MDL Anna Rämert (r’mark landskab og arkitektur) samt Anne Høst (Høst Arkitektur) og Simon Rode MAA (Rode Studio).
Hvordan kan vi omdanne og transformere de nedslidte bygninger i landdistrikterne og puste nyt liv i landsbyerne og fællesskaberne? Det har Randers Kommune og Arkitektforeningen Østjylland efterlyst for-slag til gennem idékonkurrencen "Det er dejligt på landet”. Det har resulteret i 17 nytænkende forslag, som kan bruges til inspiration i hele Danmark
I dag står mange af husene i de danske landsbyer henfaldne hen, og fraflytningen er stor. Det gælder også i landsbyen Albæk nord for Randers, som har dannet udgangspunkt for idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”, udskrevet af Randers Kommune og Arkitektforeningen Østjylland. Konkurrencen efterlyste innovative løsninger på, hvordan man med arkitektoniske greb kan transformere og genskabe landsbyens stærke bygningskultur- og identitet og styrke fællesskabet. Nu er konkurrencen afsluttet og 17 inspirerende forslag er kommet ind, som tilsammen adresserer de mange både generelle og stedsspecifikke udfordringer for landsbyer i Danmark og Albæk.
Idékatalog til inspiration i hele Danmark
Forslagene spænder fra den helt store landskabelige skala til konkrete bud på, hvordan man kan transformere specifikke bygninger, så de svarer til nytidens behov, med detaljerede bygningsarkitektoniske løsninger.
Helhedsvisionen og værktøjskassen
Vinderprojektet med titlen ”Vandvindingen” er et smukt udviklingsscenarie for Albæk med en stærk rød tråd. Projektet tager afsæt i det landskab; den gamle kyst-linje, skrænten, og de gode dyrkningslodder ned mod fjorden. Havvandsstigninger, klimaforandringer og regnvand påvirker dyrkningsgraden, men giver også mulighed for nye typer af dyrkning i form af dyrkning af vækster i våde jorde, f.eks. tag-rør. Fremfor som i dag at bruge stadig flere kræfter på at holde jorden tør til dyrkning af konventionelle afgrøder med stadig mindre udbytte, er det forslagets afsæt at vende den aktuelle udfordring til et nyt startsted.
Teksten fortsætter nedenfor.
"Vandvindingen - landsbyens transformative rejse mod bæredygtighed" - 1. præmien i idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”.
Projektet ”Vandvindingen” stopper dræningen, forhøjer diget mod fjorden og udfolder inden for denne ramme scenarier for etablering af et nyt levende landskab.
På landsby- og bygningsniveau peger forslaget på, hvordan vandet fra Albæk Å kan opsamles til brug for vanding og igen nede ved Kirken som gadekær – byens nye mødested. Projektet bidrager desuden med overvejelser om, hvordan flere boformer kan bidrage til at udvikle landsbyen og tiltrække flere kræfter. Og forslaget sætter billeder på, hvordan den enkelte gård, med sine fire hovedbygninger – stue-huset, længerne, laden og gårdspladsen – kan tilpasses og anvendes i god overens-stemmelse med både det bygningsmæssige afsæt og nye boformer.
Bag vinderprojektet står et team af erfarne arkitekter og landskabsarkitekter, der er gået sammen på tværs af tegnestuer: Anne Høst (Høst Arkitektur) og Simon Rode MAA (Rode Studio) samt arkitekt MAA Martin Sørensen og Landskabsarkitekt MDL Anna Rämert (r’mark landskab og arkitektur)
Anden præmien går til projektet ”Bricolage”, der i et essay viser et særligt blik for Albæks kvaliteter og samtidig stiller en værktøjskasse til rådighed for, hvordan man kontinuerligt kan transformere landsbyen med målet at skabe et mere sammensat, mangfoldig og frodigt samfund. Både med specifikke eksempler i Albæk og med metoder, der også kan bruges alle steder. Bag projektet står roen.studio v. Thomas Røn, arkitekt, og konsulent Jonas Krabbe Amby, arkitekt MAA.
Illustration fra forslaget Bricolage som vandt anden præmien i idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”. Bag projektet står roen.studio ved Thomas Røn, arkitekt, og konsulent Jonas Krabbe Amby, arkitekt MAA.
Udstilling af de præmierede projekter
De indsendte forslag udstilles efterfølgende blandt andet ved Randers Kommune og i Arkitektforeningens lokaler i København, og samles og udgives i en publikation, som udgives den 7. oktober på Arkitekturens Dag.
Læs mere om konkurrencer og de øvrige præmierede projekter
Nyheder
Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere