Beretning fra Green Cities v/ Susanne Renée Grunkin
AKTUELT / 28.02.22

Foto: Budolfi Plads i Aalborg, tegnet af SLA
Som optakt til launch af Danske Landskabsarkitekters årsberetning, der udkommer til marts, bringer vi et udvalg af de mange beretninger, som er med i Kureren. Læs med når DL´s repræsentant i Green Cities beretter
Green Cities indsatsen har fået fodfæste!
I januar 2021 fortsatte indsatsen for grønnere byer i en ny kampagne ”More Green Cities for Europe”, hvori 13 EU-lande deltager. Den nye kampagne kører foreløbig til udgangen af 2023. Indsatsen har været i gang siden 2018 og Danske Landskabsarkitekter har været med hele vejen. De første tre år arbejdede kampagnen under navnet ”Green Cities for a Sustainable Europe”, hvori syv EU-lande deltog.
Og det er efterhånden ganske mærkbart, hvordan Green Cities’ mange aktiviteter både i Danmark og i de øvrige deltagerlande har bidraget til et større fokus på betydningen af grønnere byer.
I styregruppen for Green Cities har vi fulgt, hvordan vi er blevet kendt i såvel kommunerne som blandt grønne fagprofessionelle som blandt andet inviterer os til at give oplæg og deltage i paneldebatter. Herudover er der også et samarbejde med de øvrige deltagerlande i kampagnen. Blandt andet er det danske oplæg til en grøn norm – ”Grøn Norm 2.0 ” – blevet oversat til engelsk og indgår nu i arbejdet for grønnere byer i de øvrige 12 deltagerlande.
I 2021 blev der også produceret en fælles kampagnevideo, hvori alle 13 lande er repræsenteret. Videoen argumenterer for og demonstrerer i billeder, hvordan grønnere byer gør en forskel på trivsel, klima, biodiversitet og social sammenhængskraft.
En anden fælles indsats er European Green Cities Award. Danmark deltog i 2021 med Budolfi Plads i Aalborg – projektet var udvalgt af en national jury. Det blev dog Frankrig, der vandt med den fantastiske Le Jardin extraordinaire i Nantes. Konkurrencen vil også blive gennemført i 2022.
Eksempler på invitationer Green Cities DK fik i 2021 er en række faglige events som Park- og Naturforvalternes vintermøde, Dansk Arkitektur Akademi og Arkitekturens Dag. Derudover var Green Cities at finde i en række andre aktiviteter – eksempelvis et webinar som blev gennemført sammen med fagbevægelsen under titlen: Bynatur betaler sig. Formålet var her at klæde lokalpolitikerne på op til kommunalvalget med indsigt og argumenter for betydningen af bynatur.
Green Cities var også med til Build for Biodiversity konferencen med et oplæg ”Livskvalitet, bybiotoper og bynatur – hvordan får vi plads til mere af det? ”, præsenteret af Susanne Grunkin, der også var moderator på den efterfølgende debat: ”Plads til biodiversitet”.
Året sluttede med deltagelse i Build for Water konferencen i København, hvor Green Cities præsenterede en spritny publikation ”Klimakamp – 12 løsninger på regnvandshåndtering”.
VIP-møder om værdien af grønne kvadratmeter
Green Cities indsatsen fortsætter i 2022 med en række målrettede aktiviteter – blandt andet med VIP-møder med fokus på den værdi grønne kvadratmeter giver. Målet med VIP-møderne er at komme i tæt dialog med lokalpolitikere og beslutningstagerne i kommunerne. Green Cities vil også være at finde til Build for Biodiversity i april – hvor vi præsenterer et dialog-foredrag. På aktivitetslisten er også Naturmødet i Hirtshals og Danske Parkdage.
Derudover vil vi som vanligt skrive debatindlæg til medierne og kommunikere de gode budskaber og pointer om værdien af grønnere byer på de sociale medier, hvor vi efterhånden har en del følgere.

Foto: Budolfi Plads i Aalborg, tegnet af SLA
Nyheder

Plads til sammenhæng – Sundstrup Havn, Viborg / ArkPlan Landskabsarkitekter
Læs mere