COMMON GROUND – IFLA World Council & Congress 2019

AKTUELT / 15.10.19

Foto: Breakout Session Nordic Perspectives: Common New Ground. Fra venstre: Einar Asgeir Sæmundsen (Island) Emily Wade (Sverige), Jouni Heinanen (Finland), Ingjerd Bratterud & Karen H. Zeiner (Norge), Jakob Sandell Sørensen (Danmark), Håvard Steinsholt (Norge) og Anita Berrizbeitita (USA). Fotograf: Elzélina Van Melle.

Danske Landskabsarkitekter deltog i IFLA World Council & Congress 2019. Læs her om de begivenhedsrige dage i den norske hovedstad

Af Elzélina Van Melle, international delegat, Susanne Renée Grunkin, formand og Lillan Thomsen, sekretariatsleder / Danske Landskabsarkitekter.

IFLA World Council – Generalforsamling på Campus Ås

Oslo den 16. – 17. september 2019: Over hundrede landskabsarkitekter fra hele verden var samlet i et partnerskab for handling. Klimaforandringer, nye redskaber til at måle bæredygtighed i projekter og anerkendelse af uddannelsen, er nogle af de temaer, vi er sammen om at løfte på verdensplan.

Uanset hvilket sted i verden du som landskabsarkitekt befinder dig, så er du en del at et større fællesskab, der tilsammen opnår at gøre store forandringer.

Det må være den primære pointe at formidle efter at den 56. IFLA World Council blev afholdt på NMBU på Campus Ås i Norge – samtidig med at Oslo i år er ”European Green Capital 2019”.

Generalforsamlingen som i år løb af stablen på universitet i Ås var historisk vellykket og præget af en mærkbar kollegial energi omkring en velfungerende bestyrelse og den nye præsident James Hayter. IFLAs forbedrede økonomi og kommunikationsstruktur har resulteret i en mere transparent organisation og ansvarlige handlinger. Det fortjener vores fulde opbakning.” Dette udtaler Elzélina Van Melle, der i år deltog i sit første World Council som DL nyudnævnte internationale delegat.

“Dette års IFLA World Council var langt den bedste af alle dem jeg har deltaget i” – Jeremy Dennis, IFLA Treasurer og tidligere delegat for DL.

Foto: IFLA World Council 2019 løb af stablen over to dage i NMBU på Campus Ås i Norge. Fotograf: Elzélina Van Melle.

Foto: En af de mange inspirerende key-note-speakers på IFLA World Congress; Eric-Jan Pleijster, landskabsarkitekt og partner LOLA Landscape Architects med oplægget ”Optimistic Futurism in the Age of Climate Change”. Fotograf: Lillan Thomsen.

Climate and Biodiversity Emergency

De 77 repræsenterede lande lykkedes med at underskrive en ambitiøs deklaration: “The International Federation of landscape Architects (IFLA) has declared a Climate and Biodiversity Emergency at the IFLA World Congress in Oslo, Norway”.

Deklarationen indeholder seks punkter for handling, der spænder fra at påvirke beslutningstagere på globalt niveau, til at reagere på en rettidig og produktiv måde, og til at finde nye veje til forbedret forståelse og bedre adgang til uddannelse, værktøjer og vejledning om nye videnskaber, klimapositiv design og miljøgevinster.

Derudover har arbejdsgruppen udarbejdet en detaljeret klimahandlingsplan ”IFLA Climate ACTION! 2019-2021 – framework for planning our future”.

For på bedst muligvis vis at samle op på dette, vil vi gerne videreformidle nogle af IFLA præsidentens egne ord og samtidig opfordre Jer alle til at læse deklarationen og ikke mindst benytte lejligheden til at tage den med på arbejdspladsen og bringe den videre i jeres praksis:

IFLA-præsident, James Hayter afsluttende bemærkninger, IFLA World Congres 2019

På dette afgørende IFLA verdensmøde og denne kongres har vi erklæret en nødsituation for klimaet og den biologiske mangfoldighed på vegne af landskabsarkitekturfaget verden over. Og vigtigst af alt har vi bekræftet de værdier, som vores fag er baseret på.

Som vi har set gennem oplæggene på kongressen, har landskabsarkitekter alle de færdigheder, tro og passion, der skal til – ikke kun for at gøre en forskel – men også for at være førende inden for bæredygtig forvaltning af landskabet og i udviklingen af byerne.

Dette årti er landskabsarkitekturens årti. Det er op til alle Jer her at tage denne opfordring og udfordring op – vende tilbage til Jeres praksis, universiteter og foreninger og bliv aktivister. Verden afhænger af dig.

Som landskabsarkitekt kan du – og skal du – gøre en forskel.”

Store og vigtige ord – læs hele James Hayter tale her, og find mere information på IFLA Worlds hjemmeside.

Foto: Fra venstre: Danske Landskabsarkitekters international delegat Elzélina Van Melle og formand Susanne Renée Grunkin samt Knud W.Ø. Larsen klar til verdenskongressen. Fotograf: Lillan Thomsen.

Foto: En af de mange Walk + Talks i Oslo ifm. verdenskongressen. Fotograf: Elzélina Van Melle.

COMMON GROUND – IFLA World Congress Oslo

Vores norske søsterorganisation, Norske Landskapsarkitekters Forening (NLA), havde taget en stor udfordring op, da de for 5 år siden rakte hånden op og meldte sig som værter for IFLA World Congress 2019.

Det var med spænding, at vi rejse til Oslo for at deltage i 3 dages intensiv landskabsarkitektkongres og for at mødes med omkring 1500 deltagere fra hele verden. Et lille suk herfra kunne dog være, at der ikke var mere end omkring 30 danskere, der havde fundet vejen til Oslo.

Programmet var overordentlig ambitiøst med en række inspirerende keynote speakers som Anne Whiston Spirn (USA), Henri Bava (Frankrig), Eric-Jan Pleijster (Holland) og Sveriges første rigsarkitekt – landskabsarkitekten Helena Bjarnegård – for blot at nævne nogle få.  Udover hovedprogrammet var konferencen opdelt i en række Breakout Sessions som emnemæssigt spændte bredt – fra Sustainable Transformations Strategies, Urban Nature til Blue and Green Solutions. Her vil vi gerne fremhæve Breakout Session Nordic Perspectives – Common New Ground hvor danske Jakob Sandell Sørensen præsenterede Schønherrs Vision for beskyttelse af Østamager mod stormfloder og stigende havspejl.

 

Foto: Breakout Session Nordic Perspectives: Common New Ground. Fra venstre: Jouni Heinanen (Finland), Ingjerd Bratterud & Karen H. Zeiner (Norge), Jakob Sandell Sørensen (Danmark), Håvard Steinsholt (Norge) og Anita Berrizbeitita (USA). Fotograf: Maria Boe-Whitehorn.

Foto: Over hundrede landskabsarkitekter fra hele verden var samlet til IFLA World Council 2019 i NMBU på Campus Ås- i et partnerskab for handling.

De nordiske oplæg kan du se på YouTube:

IFLA 2019 Breakout Session NORDIC PERSPECTIVES

Derudover var der arrangeret åbne tegnestuer, Walks + Talks rundt omkring i Oslo by, art happenings med landskabsarkitektstuderende og meget mere. Et program som var en verdenskongres værdig. Tillykke til NLA for en flot og veltilrettelagt kongres.

Foto: En af de mange Walk + Talks i Oslo ifm. verdenskongressen. Her Oslo havneområde. Fotograf: Maria Boe-Whitehorn.

Indtryk fra kongressen

Vi har her linket til flere videoer som NLA har lagt på YouTube:

IFLA 2019 Opening Ceremony: NLA formand Rainer Stange

IFLA 2019 Highlights 

IFLA 2019 Opening Ceremony: IFLA Awards v/Dr. Beverly Sandalack 

Dette kunne man også opleve på landskabsarkitekternes verdenskongres i Oslo. Nyd kunstneren Kurt Johannessens forunderlige krøllede univers og fortælling ”Om alting”:

IFLA 2019 Plenary Session 1: Kurt Johannessen

Vi tog hjem med masser af inspiration og nye netværk, som vi vil bruge i det fremtidige arbejde for faget, for klimaet og for DL.

Efterfølgende har vi samlet en række udtalelser fra nogle af de øvrige danske deltagere – og der skal lyde en opfordring herfra til alle Jer, som har mulighed for det – deltag i en af verdenskongresserne! Det kan du allerede næste sommer, den 13. -15. august i Penang Malaysia – eller tættere på i 2021 – hvor Sverige og Kenya i fællesskab er værter ved kongressen. Med brug af ny kommunikationsteknologi får alle herved mulighed for at deltage uden at skulle flyve over på den anden side af kloden.

Ikke mange professioner har sammen verdensomspændende organisering som landskabsarkitekterne, så alene det gør IFLA til noget unikt.

  • Maria Boe-Whitehorn, landskabsarkitekt mdl, DL bestyrelsesmedlem og ansat i HOFOR

Jeg tog med på IFLA-kongressen for at få sat mit eget lille hjørne af landskabsarkitekturen i perspektiv og nyde inspiration fra bredden i vores fag. Jeg synes især de tre plenary-sessions hvor alle de 1400 (!!) deltagende var tilstede var ambitiøse og gav stof til eftertanke.

Selv om jeg godt var klar over, at klimakrisen i den grad er kommet på dagsordenen de fleste steder, overraskede det mig hvor udtalt og toneangivende den var for hele kongressen (yay). Nu skal vi, landskabsarkitekter, bare ud og redde verden 😉

  • Knud W.Ø. Larsen, landskabsarkitekt mdl, KWØL LANDSKAB

Som medarrangør af World Congres 1999 i København og som deltager i adskillige kongresser omkring det tidspunkt, var rammerne omkring Oslokongressen en positiv overraskelse. Der var over 1450 deltagere, mod ca. 350 i København. Arrangementet blev afviklet meget professionelt og med brug af de nyeste digitale værktøjer, så der nu må ligge en solid dokumentation på alle kongressens arrangementer (i 1999 var det lysbilleder i karruseller og forelæsningstekster på papir). Og stemningen var, trods de mange mennesker, rar.
Hoved- og sideforelæsninger havde et godt fagligt niveau, ekskursioner ligeså. Der blev introduceret nye emner, men fagligt var der ingen overraskelser. Her overgik Oslo ikke andre IFLA-kongresser.

  • Jakob Sandell Sørensen, landskabsarkitekt maa mdl, DL bestyrelsesmedlem og ansat på tegnestuen Schønherr

Jeg deltog i verdenskongressen fordi jeg ikke tidligere har prøvet at være med, og fordi det ikke er hvert år, det er så let at komme til – det foregår så tæt på Danmark – som i år.

Det var interessant at møde, tale med og høre indlæg fra så mange landskabsarkitekter – særligt de fra dele af verden der ikke ligner vores egen. Der er stor forskel på fagets udfordringer/muligheder, alt efter hvor på kloden man befinder sig.

Jeg var positivt overrasket over det store deltagerantal men samtidig lidt forundret over at så få danske landskabsarkitekter havde valgt at deltage, når nu det var så tæt på.

  • Laura Parsons, landskabsarkitekt mdl, Laura Kate Parsons

IFLA world congress was a chance to meet and hear about the experience of landscape architects from across the globe. To be exposed to the many issues and challenges, faced by different contexts to our own, and yet realizing that we all share a common language and skill set towards finding solutions. It was reassuring to hear that the common themes addressed the need for our profession to take a conscious role in how we design to reduce environmental impact, and for the effects of climate change.

 

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning

Læs mere

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at benytte vores website accepterer du brugen af cookies.

Cookiepolitik >