Dansk arkitekt skal tegne nyt svensk bibliotek

AKTUELT / 02.06.21

Göteborg universitetsbibliotek. Foto: Cobe

Den danske arkitektvirksomhed Cobe med grundlægger Dan Stubbergaard i spidsen har vundet den præstigefyldte, internationale konkurrence om et nyt universitetsbibliotek i hjertet af Sveriges næststørste by Gøteborg

Det bliver danskere, der skal tegne det nye 16.000 m2 store universitetsbibliotek i den svenske by Gøteborg. For arkitekt Dan Stubbergaard og resten af arkitektfirmaet Cobe er udnævnt som vinder af den præstigefyldte, internationale konkurrence om byggeriet. Det nye universitetsbibliotek skal ligge i hjertet af byen, midt i universitetsområdet Näckrosen, tæt på mange af byens kulturinstitutioner og universitets kunstneriske og humanistiske fakultet. Huset skal skabe nye, attraktive rammer for viden og forskning i den svenske universitetsby og samtidig samle de nuværende biblioteker for humaniora, kunst, musik og drama. Derudover kommer det nye bibliotek til at huse universitets arkiver og enhed for digitale tjenester. En enig jury har udvalgt Cobes forslag. Juryen bestod af repræsentanter fra Akademiska Hus, der er ejendomsvirksomhed og bygherre for flere af de svenske universiteter, samt Gøteborgs universitet, Gøteborg by og Sveriges Arkitekter.

”Forslaget fra Cobe er det koncept i konkurrencen med størst udviklingspotentiale med en tydelig og egen identitet. Det forvalter stedets unikke kvaliteter, samtidig med at det lyhørt imødekommer Gøteborgs universitets konkrete behov. Cobe er en meget værdig vinder og vil være vores fortsatte samarbejdspartner, når vi skal udvikle og konkretisere forslaget yderligere”, siger Hayar Gohary, projektdirektør hos Akademiska Hus, og juryformand.

 

Göteborg universitetsbibliotek. Foto: Cobe

Bogen som inspiration

Cobes vinderforslag har ladet bogen fungere som inspiration og udgangspunkt for designet. Bogens lethed og tyngde kommer til udtryk i subtile krumninger i bygningens volumen og i lodrette facadelinjer – som sider af en bog, der er ved at blive åbnet. Biblioteket får derudover en åben og transparent stueetage med store gulv-til-loft-vinduer. Ambitionen er, at huset flyder sammen med den omkringliggende park og inviterer nuværende og nye brugere indenfor, samtidig med at det markerer sig på toppen af universitetsområdet Näckrosen, som et fyrtårn for viden.

Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe, fortæller: ”Det er en helt særlig opgave, vi har vundet, og vi er meget stolte og beærede. Med en placering på toppen af bakken i universitetsområdet Näckrosen håber vi at skabe et markant fyrtårn for viden. Bogen har fungeret som inspiration og udgangspunkt for designet – både volumenet, farverne og materialerne kan forståes som en bog, der åbner sig. Uanset hvilken retning man kommer fra, inviteres man indenfor. Bygning og park er tænkt sammen fra start, og helt bevist har vi bevaret mest muligt af landskabet i parken og skabt en åben forbindelse mellem byen, universitet og husets brugere. Vi ser frem til at videreudvikle og konkretisere vores konkurrenceforslag i den kommende proces sammen med Akademiska Hus og Gøteborgs universitet”.

Læs mere på www.cobe.dk

Göteborg universitetsbibliotek. Foto: Cobe

Plads til naturen – Naturkraft, Ringkøbing / SLA

Læs mere

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at benytte vores website accepterer du brugen af cookies.

Cookiepolitik >