Havekunstens tidsskrifter 1920 - 1961
AKTUELT / 18.12.15

Danske Landskabsarkitekter har fået digitaliseret tidsskriftet LANDSKAB, det gælder også de tidligste udgivelser, som hed HAVEKUNST. Offentliggørelsen betyder, at du fremover frit vil kunne downloade filerne via foreningens hjemmeside under fanebladet MAGASIN
Af Susanne Renée Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter.
“Interessen for Havekunst synes i Øjeblikket at være stor — desværre langt langt større, end Forstaaelsen af denne skønne Kunstarts indre Liv og Væsen. Dette er jo ikke noget ukendt Fænomen indenfor andre Kunstarter, men hvad der syndes -i vore Haver, paa Grund af for stor Interesse og for lidt Forstaaelse, er alligevel uhørt”
Det skriver havekunstner I. P. Andersen i sin indledning til det første nummer af HAVEKUNST fra Lindevangen tilbage i januar 1920. Nu har Danske Landskabsarkitekter fået scannet og digitaliseret tidsskriftet LANDSKAB, det gælder netop også de tidligste udgivelser, som hed HAVEKUNST. Offentliggørelsen betyder, at vi fremover frit vil kunne downloade en samlet årgang – fra 1920 til og med 1961 via foreningens hjemmeside under fanebladet MAGASIN.
Hvorfor? Fordi her ligger nøglen til vores selvopfattelse, vores kulturhistorie og vores identitet. Vi udspringer fra en kunstart på lige fod med kunstarter som Bygnings-, Maler- og Billedhuggerkunst. I dag spiller landskabsarkitekturen derudover en vigtig samfundsmæssig rolle. Vi tager vare på de udendørs offentlige rum, der er til for alle. Vi forholder os til helheder og sammenhænge både hvad angår æstetik, form samt funktion og behov. Vi bidrager til løsninger af mere komplekse udfordringer som klimaforandringer, social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Vi bidrager med faglige holdninger, der kan kvalificere beslutningstagere til at træffe gode beslutninger i forhold til vores natur, landskaber og byer. Og vi bidrager til at skabe oplevelseskvaliteter, sundhedsfremmende og rekreative tiltag samt sociale rum og mødesteder i større og mindre byer i hele landet. Vi bidrager til, at byerne kan ruste sig til vækst og udvikling og til at konkurrere om at være attraktive og konkurrencedygtige byer, der tiltrækker borgere og virksomheder, så de er flere om at drive fællesskabet. Og så er der tiden.
“….enhver Ting fødes for at vokse, og er Betingelserne for Vækst tilstede, saa bliver denne sund — og Betingelserne tror vi paa….”
– det skriver I. P. Andersen også. TIDEN er et stærkt kort at spille i 2016. Tiden som naturens grundpræmis i forhold til vækst og forandring af rum over tid. Tiden som designparameter. Vi landskabsarkitekter kender betingelserne for tid og vækst ganske godt. Dét adskiller os fra beslægtede fag. Og sammen med vores forståelse for levedygtighed, robusthed og varige løsninger – og med vores faglige stolthed, så går vi et stærkt og bæredygtigt år i møde.
Danske Landskabsarkitekter ønsker GODT NYTÅR!
Du kan downloade HAVEKUNST 1920 – 1961 her
Læs vejledning til hvordan du søger i filerne her
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere