OPEN CALL: FRA TANKE TIL HANDLING - Handlingsplan for landskabets grønne omstilling
AKTUELT / 26.11.24
Boligbyggeriet Klokkergården med friarealer af C. Th. Sørensen, 1939. @Torben Dam
Danske Landskabsarkitekter og Københavns Universitet lancerer et open call for at samle ideer og udvikle konkrete handlinger for landskabsarkitekternes bidrag til den grønne omstilling
Klimakrisen og biodiversitetskrisen viser med al tydelighed, at der er behov for handling for at genoprette klodens – og hermed menneskers, faunaens og dyrelivets – trivsel. Mange af løsningerne findes i landskabet mellem bygningerne og i landområderne mellem byerne, hvor det i høj grad er landskabsarkitekterne, der bidrager med konkrete løsninger.
Der findes allerede mange gode projekter og idéer. Men hvordan ser det samlede billede ud, når vi kortlægger de individuelle projekter og tiltag? Er der dokumentation for, at bestemte løsninger har mere værdi end andre? Eller peger kortlægningen på, at vigtige emner og virkemidler bliver overset i praksis?
Med andre ord mangler vi overblik over best practice og en fælles forståelse for hvordan vi med størst effekt bidrager landskabsarkitektfagligt til den grønne omstilling.
Derfor inviterer Danske Landskabsarkitekters udvalg for Cirkulær Økonomi og Københavns Universitet dig og/eller din arbejdsplads til at byde ind med ideer omkring, hvordan landskabsarkitekturen bidrager til den bæredygtige og klimavenlige transformation af samfundet.
Få viden og flere argumenter
Vi henvender os til dig, som arbejder landskabsarkitektfagligt som studerende eller professionelt på en tegnestue, i en kommune, styrelse, ministerium eller som forsker. Vi håber at modtage mange bidrag, som igangsætter en spændende, udviklende og udadvendt proces, der giver dig overblik og flere argumenter i dit arbejde med den grønne omstilling. Vi ønsker også at informere beslutningstagere, fonde og myndigheder om, hvordan landskabsbranchen bidrager positivt til den grønne omstilling.
Sådan bidrager du
For at være med skal du indsende dit bidrag til [email protected] og skrive ”Bidrag til grøn omstilling’ i emnefeltet. Deadline er d. 10. januar 2025
Dit bidrag skal være skriftligt kortfattet på 100-300 ord, som ledsages af op til tre illustrationer (plan, fotos, grafik). Dit bidrag skal have en overskrift, og det skal være tydeligt, hvem der er afsender. Afsender kan være en enkelt person, en gruppe af personer eller personer på vegne af en virksomhed, organisation eller andet.
Dit bidrag kan eventuelt tage udgangspunkt i et eller flere af nedenstående eksempler:
- Et projekt eller en del af et projekt som er på tegnebordet lige nu
- En vinkel eller en ambition som du/I har drøftet i forbindelse med en opgave
- Et emne og en klimavenlig løsning som hyppigt bliver brugt i bygningsarkitekturen, og som skal vinkles anderledes i byens landskab og rum
- Et motiv eller en reference, som har potentiale inden for planetarisk forbrug, klima eller biodiversitet, eller en blanding af de tre ovenstående emner
- En særlig æstetik som opstår når handling kræver genbrug eller reduceret forandring af et sted
- Overvejelser om jords, planters og døde plantedeles potentiale og betydning for lagring af kulstof ved anlæg og drift.
- Udvikling-, forvaltning- eller driftsprincipper for et konkret sted, eller et større område, f.eks. en kommune
- Evaluering af et gennemført projekt, der overholder målsætninger
- Konkrete opgørelser af generelle målsætninger på kendte eksisterende arealer
- Historiske eksempler på referencer, hvor kulturhistorie / kulturarv / kulturmiljø skabte lavt klimaaftryk, begrænset materialeforbrug og mangfoldig biologi
- Overvejelser om paradigmeskift og eksempler på hvordan forandring kan ske inden for den grønne omstilling
- Lokalisering af emner og steder velegnet til transformation med lavt klimaaftryk, begrænset materialeforbrug og biodiversitet.
Seminar og publikation i 2025
Efter indsendelse af dit bidrag vil en redaktionsgruppe bestående af repræsentanter fra Danske Landskabsarkitekter, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Byplanlaboratorium, Park- og Naturforvaltere og Københavns Universitet planlægge et seminar som vi håber, du har interesse for at deltage i.
På seminaret vil der være faglige oplæg med relation til de emner/tematikker som det indsendte materiale repræsenterer, ligesom der bliver mulighed for at få sparring på dit bidrag.
Efter seminaret har du tid til at bearbejde dit materiale, hvorefter vi gør materialet tilgængeligt for hele branchen, byggeriets parter, myndigheder mm. Redaktionsgruppen vil sørge for den røde tråd. Alle deltagere krediteres for deres bidrag.
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte:
Martin Hedevang Andersen ([email protected])
Torben Dam ([email protected])
Jan Støvring ([email protected])
Nyheder
Plads til kystsikring – Kystsikring og Strandbeskyttelse, Nørre Lyngby / NATOUR
Læs mere