Statens Kunstfond hædrer arkitektur i samspil med naturen

AKTUELT / 18.10.21

Foto: Filsø Besøgscenter. Fotograf: Carsten Ingemann

I år præmieres fire bygningsværker, der på eksemplarisk vis sætter fokus på det danske natur- og kulturlandskab. Iblandt prismodtagerne er de to landskabsprojekter Filsø Besøgscenter af Schønherr og Solnedgangspladsen af Kristine Jensens Tegnestue

Statens Kunstfond præmierer i år fire bygningsværker, der på eksemplarisk vis sætter fokus på det danske natur- og kulturlandskab. Et smukt geometrisk landskabsgreb og en plads der forener stedets magi med naturbeskyttelse. Det er nogle af de ord, der sættes på årets præmierede arkitektur.

Udvalgsleder for Legat- og Projektstøtteudvalget for Arkitektur Ellen Braae udtaler:

– Arkitekturen er både noget i sig selv og i kraft af den måde, hvorpå den formår at løfte sine omgivelser frem. Det gælder om noget for årets fire præmierede projekter. De er hver især og på forskellig vis unikke og selvstændige værker. Og samtidig åbner de vores oplevelse af landskabets storhed, dets materialer, historie og foranderlighed.

Den præmierede arkitektur er:

  • Filsø Besøgscenter
    Arkitekt: Schønherr
  • Kalø Slotsruin
    Arkitekter: David A. Garcia og Marco Mercuri ved MAP Architects. Underrådgivere: Vision + og MAST-Studio
  • Kornets Hus
    Arkitekt: Reiulf Ramstad
  • Solnedgangspladsen
    Arkitekt: Kristine Jensens Tegnestue. Samarbejdspartner: Billedhugger Ingvar Cronhammar og lysdesigner Bjarne Frost.

Danske Landskabsarkitekter ønsker stort tillykke til alle prismodtagere! Læs om præmieringerne til de fire bygningsværker her, og se fotos af de to landskabsprojekter nedenfor. 

Fotograf: Adam Mørk / Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue

SOLNEDGANGSPLADSEN

Statens Kunstfond begrunder præmieringen af Solnedgangspladsen med disse ord:

Med Solnedgangspladsen er det på forunderlig vis lykkedes – i ét greb – at forene Skagens magi med en foranstaltning, der skal beskytte klitrækken og det lille samfund i Højen mod Vesterhavets dynamiske kræfter.”

Fotograf: Adam Mørk / Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue

FILSØ BESØGSCENTER

Statens Kunstfont kalder Filsø Besøgcenter for ’et foregangsprojekt’. I præmieringsbegrundelsen hedder det bl.a.:

”Genoprettelsen af Filsø hører absolut til et af de mere ambitiøse naturgenopretningstiltag. Filsø Besøgscenter reetablerer natur- og menneskeskabt skønhed i forening og er som sådan et foregangsprojekt, der rummer en beretning om menneskets historiske landskabsforvaltning. En fortælling som det enkle og karakterfulde anlæg formidler på en overbevisende måde.”

Projektleder for Filsø Besøgscenter, Rasmus Stougaard, arkitekt og associeret partner hos Schønherr, fortæller i en pressemeddelelse.: 

”Besøgsstedet er blevet et vartegn og et let identificerbart udgangspunkt for besøgende til Filsø. Hovedgrebets ellipseform er skabt med tanke på fuglene, der letter fra vandoverfladen. Med denne enkle forestilling har vi ønsket at formidle naturen omkring Filsø samtidig med, at vi har søgt at skabe et let opfatteligt samspil mellem adgangsvej, parkering, bro og skolestue. 

Fotograf: Carsten Ingemann

Plads til lyset – Solnedgangspladsen, Gammel Skagen / Kristine Jensen Landskab & Arkitektur

Læs mere

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores website. Ved at benytte vores website accepterer du brugen af cookies.

Cookiepolitik >