Formandens klumme

Published date

Af Susanne Renée Grunkin, landskabsarkitekt MDL, formand Danske Landskabsarkitekter.

DET DE DANSKE BYER GØR, NÅR DE GØR DET GODT - landskabsarkitektur som fagdisciplin og tilgang spiller en væsentlig en rolle for de danske byers succes

Københavns Havn er unik. Som kontrast til tæthed og myldretid, er havnen blevet en overvældende oplevelse, hvor vandspejl og himmel indrammer en horisont af ny og gammel arkitektur. De nye broer gav gennem 2017 for alvor oplevelser for mange mennesker, som når efterårslyset tilføjer hammershøi stemning, eller når bælgmørket fremkalder iscenesat lyssætning. Også Søerne beliggende centralt i København, giver plads til byens silhuet. Og på samme måde som Søerne har det, kunne man drømme om, at havnen, set fra vandsiden, ligeledes får sin egen storskala træstrategi - her dog måske mere dynamisk, der kan manifestere den rekreative værdi og fremtidssikre byen for de nye generationer.

Aalborg møder sine borgere med overskud og velvilje. Frem for at bygge til gavn for nogle, kommer attraktive områder direkte ud til Limfjorden, nu alle borgere til gode. Fjordparken er blevet til en folkepark med et imponerende overflødighedshorn af aktiviteter i naturprægede omgivelser, som borgerne kan være sammen om. Den prioritering er, sammen med byens nye urbane havnefront, med til at udvikle byens identitet fra industriby til livsstilsby. Fjordparken blev hædret ved Dansk Landskabspris 2017.

Viborg modtog velfortjent Byplanprisen 2017 i kraft af deres stærke plankultur med design, landskabsarkitektur, arkitektur og involvering - ikke mindst i forhold til udvikling af Banebyen. Den innovative klimapark Sønæs ved Søndersø med klimasikring, rensedam og et rekreativt anlæg i én løsning fik, ud over nomineringen til Landskabsprisen 2015, også DANVA og Realdanias Klimapris 2016 og Bæredygtig Beton Prisen 2017.

Esbjerg ligger ikke i læ! Derfor sørger store både strukturgivende og rekreative læbælter for, at vinden bliver brudt således at borgere kan finde læ i bymiljøet og i egne haver – et privilegie, som mange haveejere rundt om i Danmark ellers ser som en selvfølge. Men sådan er det ikke i Esbjerg. Denne vigtige grønne arv, bliver videreført i dag i forbindelse med nye byggemodningsprojekter. Esbjerg fejrer 150 års fødselsdag her i 2018.

Og sådan kan vi blive ved – som i Faaborg-Midtfyn Kommune, der i 2017 har fået deres egen Arkitekturpolitik. I høringsperioden blev der inviteret til byvandringer med fokus på sammen med borgerne at udpege kvaliteterne, for at fremhæve at de er der - og sætte fokus på, at man sikrer dem og bringer dem frem. Byvandringer skal fremover være en tradition i kommunen.

Ja, der er travlhed - for landskabsarkitekturen spiller en væsentlig rolle for de danske byers succes. Og det synes at fortsætte. Foreningen Danske Landskabsarkitekter ønsker alle et GODT NYTÅR!

Foto: Ofelia Plads. Fotograf: Susanne Renée Grunkin