Haveejere forstærker utilsigtet biodiversitetskrisen
AKTUELT / 02.07.19

Foto: Enkle linjer i haven passer fint sammen med fyldige, sammensatte bede. Fotograf: Ellen Lærke Jørgensen.
"Græsørkener og fliser over det hele er langt fra den bedste løsning". Danske Landskabsarkitekters formand Susanne Renée Grunkin er aktuel med en artikel der taler landskabsarkitektens faglighed op, i kampen for biodiverse villahaver
I samarbejde med Ellen Lærke Jørgensen, landskabsarkitekt mdl, Havearkitektgruppen, har Danske Landskabsarkitekters formand Susanne Renée Grunkin udgivet en artikel hos Green Cities der tager fat på haveejernes rolle i forhold til at sikre biodiversiteten.
Procentvis optager parcelhushaver en betydelig del af det danske landskab, skriver Grunkin og Jørgensen, med henvisning til rapporten ”Parcelhushaven – en del af byens natur” fra Nationalt Center for Miljø og Energi fra 2014. Derfor betyder det noget, hvordan parcelhushaverne indrettes.
Desværre er der en tendens til at ty til belagte overflader som en “nem” løsning:
“Usikkerhed om, hvilke muligheder en frodig gammel have kan gemme på kombineret med en forestilling om, at skærver og andre belagte overflader er bedste løsning, når man ikke har tid til at passe sin have, ja det bliver en tendens man kan opleve i mange villakvarterer rundt om i Danmark.
Og ’mange bække små…’ – sådan bidrager en tendens utilsigtet til en kritisk udvikling, hvor vi mister biologisk mangfoldighed og levesteder for planter og dyr.”
Den problematiske usikkerhed kan Danske Landskabsarkitekters medlemmer være med til at overkomme, så vi sikrer biodiverse parcelhushaver:
“Til Danske Landskabsarkitekters medlemmer hører også en del havearkitekter, hvis arbejde er væsentligt i forhold til at hjælpe de mange usikre haveejere til at træffe gode beslutninger, der både er miljømæssigt bæredygtige og samtidig sikrer mere værdi for haveejerne. Haveejerne får både – rummelighed og oplevelser, sanselighed, årstidsvariation, afslapning og hygge. De får også plads til hverdagsaktiviteter som boldspil, leg i en sandkasse, dyrkning fx i højbede og grillpladser.”
Sådan kan haveejere, med hjælp fra havearkitekten, sikre sig smukke, biodiverse haver med et lavt plejeniveau:
“Mange planter i haverne er vigtige fødeemner for sommerfugle og insekter og træer skaber både karakter i hele kvarteret samtidig med, at de er redesteder for fugle. Havearkitekterne har mulighed for at skubbe til haveejernes ideal om, at den gode have er en perfekt passet have, og at træerne ikke er kun er besværlige fordi de skygger og ’sviner’. For græsørkener og fliser over det hele er langt fra den bedste løsning, når man både vil spare tid og penge og samtidig også ønsker sig herlighedsværdier at nyde med sin familie.”
Læs hele artiklen hos Green Cities
Nyheder

Plads til bynatur – Skovbrynet Basecamp, Lyngby / Kragh & Berglund
Læs mere