Naturbaserede løsninger skaber værdifulde bymiljøer
AKTUELT / 06.04.22

Frederiksberg Kommune er i fuld gang med at anlægge skybrudsprojekter. På den ellers befærdede Bülowsvej har man indfriet visionen om en grøn bygade, hvor regnvandet tæmmes i frodige og blomstrende vejbede, der fra starten tiltrak både insekter og fugle. Foto: Niels Lützen.
Susanne Renée Grunkin, Danske Landskabsarkitekters repræsentant i styregruppen for Green Cities, er aktuel med ny artikel om bæredygtige samfund. Flere kommuner i Danmark viser vejen - via naturbaserede løsninger er byområder og byrum blevet rustet til klimaforandringer og er mere værdifulde for by og borgere
År efter år har de større danske byer oplevet tilflytning, og der er blevet bygget tættere og højere i bymidterne. En af følgevirkningerne er, at regnen ikke kan sive ned, der hvor den lander. Desuden bliver der for mange befæstede overflader til, at kloaksystemet kan håndtere det.
Der er heller ikke plads til, at regnen kan hobe sig op midlertidigt og langsomt optages i kloaksystemet eller nedsive i jorden. For da er skaderne allerede sket. Sådan har vi med byfortætningen samtidig gjort vores byer mere sårbare.
– Sådan skriver Susanne Renée Grunkin i en ny artikel for BIO, og fortsætter:
Byer rundt om i Danmark er dog lykkedes med at vende denne kritiske situation til at blive en ny mulighed.
Frem for blot at lede regnvand til kloakken, skaber man plads på overfladen, så vandet kan indgå i cirkulære processer og blive til rekreativ værdi.
Ved at lade regnvandet indgå i en sammenhæng med bynatur og grønne områder har flere danske byer kunnet opnå flere værdier og har fået skabt nye attraktive byrum og bynære landskaber. Disse naturbaserede klimatilpasninger er på en og samme tid effektive våben mod ekstremregn, og samtidig gør de byerne grønnere og mere attraktive for borgerne.
Flere kommuner i Danmark viser vejen til skabe mere bæredygtige bysamfund. Via naturbaserede løsninger er byområder og byrum forandret fra at være sårbare over for klimaforandringer til at være mere hårdføre, ja tilmed mere værdifulde for by og borgere.
Artiklen ser nærmere på hvordan kommuner som Frederiksberg, Århus og Billund håndterer skybrudsprojekter og byfortætning. Du kan læse artiklen i sin fulde længde her.
Green Cities indsats for grønnere byer
Green Cities er et EU finaniseret projekt, der arbejder for mere og bedre bynatur.
Læs også deres nye publikation ’Klimakamp – 12 løsninger til regnvandshåndtering’, som præsenterer en række eksempler på byer, der netop har tænkt det blå og det grønne ind som både effektive og attraktive klimaløsninger, så det ikke alene er et værn mod de øgede regnmængder, men også en mulighed for at udvikle og forbedre byernes fysiske miljø – og dermed gøre dem mere værdifulde for by og borgere.
Nyheder

Plads til sammenhæng – Sundstrup Havn, Viborg / ArkPlan Landskabsarkitekter
Læs mere