Ringbo – transformation eller slutter ringen her?
AKTUELT / 08.02.22

Haveanlægget ved Ringbo, Foto: Susanne Renée Grunkin
Hvad skal der ske med det eventyrlige haveanlæg i Bagsværd? Det cirkulære bygningsanlæg, Ringbo fra 1964, står overfor en nedrivning, og i sidste uge viderebragte DL Arkitektforeningens opfordring til at bakke op om bevarelsen af Ringbo via en underskriftindsamling. MDL Susanne Grunkin bidrager nu til debatten om Ringbo med denne klumme, der blandt andet har fokus på bæredygtighed, kulturarv og historie
Af Susanne Grunkin, landskabsarkitekt MDL, Kreativ leder og kompetenceleder for bæredygtighed i Arkitema
Vi kan være stolte af, at vores forening, via vores kloge Tænketank, allerede tilbage i 2017 var opmærksomme og indsendte høringssvar for fredning af bebyggelsen Ringbo i Gladsaxe og endda efterfølgende fik indsendt en klage over, at fredningen blev afvist.
Et af vores store forbilleder landskabsarkitekt Georg Boye har skabt et smukt landskabsarkitektonisk værk i bebyggelsens centrum, som Arkitektforeningen, i deres brev til Gladsaxes Byråd 30.11. 2021, også fik beskrevet: “Det smukke cirkulære bygningsanlæg slynger sig kantet rundt om et eventyrligt landskabeligt rum, anlagt i harmoni med bygningen”.
Arkitektforeningens brev med titlen “Appel: Bevar markant velfærdsarkitektur“ fremfører blandt andet pointen: Transformér i stedet for at rive ned, hvilket indfanger tidens ånd med cirkularitet i både fysisk og overført betydning, for vi har gennem tiden mistet for meget historie som konsekvens af nedrivning og efterfølgende nybyggeri. Det er jo ikke kun materialer, vi fjerner. Det er også historien.
Det, der er sket siden afvisningen af fredningen i 2017 er, at Gladsaxe Kommune året efter blev udråbet som Verdensmålskommune – første Kommune i landet, der har indarbejdet FN’s Verdensmål, som den direkte del af sin kommunestrategi. Sådan en flot og vigtig erklæring bør tjene som inspiration for andre kommuner. Men erklæringen forpligter også. Verdensmål 11, der handler om Bæredygtige byer og lokalsamfund fremhæver netop bevaring af kulturarv. I Verdensmålene bliver man for eksempel målt på de samlede udgifter (offentlige og private) pr. indbygger anvendt til bevaring, og beskyttelse af al kultur- og naturarv. Hvordan mon argumenterne for nedrivning ser ud i det lys?
En solskinsdag i februar 2020, var en lille gåtur omkring Georg Boyes cirkulære rum en eventyrlig oplevelse præcis som Arkitektforeningen beskriver. Det var en bevægelse rundt om bløde, rumlige, grønne terrænformationer, store fritvoksende træer, der kastede skygger, kig til særegen arkitektur, der træder frem bag bevoksningen, skulpturer, der tiltrak sig opmærksomhed – og ikke mindst Urtårnet, der rejste sig som et sømærke midt i anlægget. Hvad sker der nu med det?
Med det rette indhold og et fornyet liv, kunne Ringbo have været det sted, hvor Gladsaxe Kommune på én gang kunne få både kulturarv, en attraktion og et pejlemærke.
Læs mere om kampen for at bevare Ringbo
Arkitektforeningen har netop indsendt et nyt fredningsforslag til bevaring af Ringbo. Læs om den igangsatte underskriftindsamling for bevaring af bygningsanlægget i vores nyhed fra sidste uge.
Du kan læse om tilblivelsen og formgivningen af Ringbo hos Københavns Stadsarkiv.

Haveanlægget ved Ringbo, Foto: Susanne Renée Grunkin

Haveanlægget ved Ringbo, Foto: Susanne Renée Grunkin

Haveanlægget ved Ringbo, Foto: Susanne Renée Grunkin
Nyheder

Plads til eventyr - H. C. Andersens Hus og Have, Odense / MASU Planning
Læs mere